Hoe gaan we de CO2 uitstoot met 40% verlagen in 2030?

(waarschuwing, draconische maatregelen, niet geschikt voor mensen met losse rechtervoet)

De Nederlandse regering vindt dat we in 2030 40% minder CO2 moeten uitstoten dan in 1990

Wow, dat is bijna een SMART doel! Nog maar eens de eisen de je aan een doel stelt:

Specifiek – ja (ik reken zo uit wat het betekent)
Meetbaar – ja, met het tellen van schaliegasputten en kolenschepen komen we daar wel uit
Acceptabel – dat zullen we in dit stuk uitzoeken
Realistisch – nou en of, maar dat gaat wel pijn doen
Tijdgebonden – en of!

Dit is een doel dat met de juiste maatregelen nagejaagd, onze CO2-voetafdruk vermindert op een manier die daadwerkelijk zou bijdragen aan het redden van milieu.

Eerst even de absolute cijfers voor we het over percentages gaan hebben. In 1990 veroorzaakte Nederland voor warmte, elektriciteit en vervoer een CO2 uitstoot van

168 miljard kilo = 168 miljoen ton = 168 megaton (Mton) en in
2011 was dat 184 miljard kilo = 184 Mton CO2
(laatste cijfers, feitelijke emissies = alles wat wij verstoken binnen landsgrenzen)

Dus 40% minder CO2 in 2030 dan in 1990, betekent dat ons budget in 2030 = 60% van 168 Mton = 101Mton is.

Tot zover de feiten.

De minister en staatssecretaris : “Het doel voor 2020 was 20 procent ten opzichte van 1990, dus het gaat om een flinke stijging. Nederland pleit samen met Groot-Brittannië, Denemarken, Spanje en Frankrijk voor de 40 procent om zo op koers te blijven voor het uiteindelijke doel: 80-95 procent reductie in 2050”.

Dat is echt niet mis! Hoe gaan we dat in hemelsnaam halen als de regering zichzelf als doel stelt om maar 14% duurzame energie in 2020 en 16% duurzame energie in 2023 te hebben. Ik realiseer me nu trouwens dat die 14 en 16 procent percentages zijn van ons huidige gebruik, het zegt niets over reducties t.o.v. 1990! Als we heel erg ons best doen en Nederland vol leggen met zonnepanelen en windmolens, maar we doen niks aan het kolen en olieverbruik, dan kunnen we 250Mton CO2 uitstoten en toch 25% duurzame energie hebben! Dus duurzame energie najagen is niet voldoende, we moeten de absolute CO2-uitstoot verlagen naar 101Mton.

De enige manier om het doel van 101Mton te halen lijkt me snijden: 184Mton nu, doel over 17 jaar 83 Mton minder, elk jaar 5 Mton minder dan vorig jaar, ongeacht hoeveel windmolens en zonnepanelen we neerleggen! Duurzame energie en CO2-reductie zijn twee verschillende discussies! Als duurzame energie CO2 verdringt is dat natuurlijk wel win-win, dat dan wel weer.

Goed, dat was verhelderend, nu terug naar de staatssecretaris :

Mansveld en Kamp willen verder dat de Europese markt voor emissierechten (ETS), waarmee bedrijven hun uitstoot van CO2-gassen kunnen afkopen, wordt afgestemd op het doel dat de Europese landen overeenkomen.

Nee, nee driewerf nee! We gaan dus NIET met een of ander emissierechtensysteem “uitstoot afkopen”, het zijn geen aflaten! Al die handeltjes zijn zo lek als maar wat. Waterkrachtstroom uit Noorwegen werd daar 30 jaar geleden ook al gemaakt, het helpt geen gram CO2 uitstoot als er een certificaat komt waarop staat dat die stroom die vroeger gewoon “stroom” heette nu opeens “groene stroom” is geworden. Alle landen moeten hun eigen broek ophouden. Het importeren van pindadoppen uit Oeganda en die dan als biomassa hier verbranden is flauwekul. Alsof de regering in Oeganda wel in staat is om tot een absolute CO2 reductie te komen. Echt niet, sterker nog, die pindadoppen die vroeger omgeploegd werden en de grond verrijkten worden nu afgevoerd (armere grond, voortaan te bemesten met Roche chemicaliën) en voor grof geld verkocht aan ons waardoor zij meer geld binnenkrijgen en SUV’s (olie) en breedbeeldtelevisies (kolencentrales) kunnen kopen. Ontwikkelingstechnisch hartstikke fijn, maar de atmosfeer schiet er geen jota mee op. Nee, wij polderaars zullen zelf onze CO2 uitstoot moeten verlagen. Auw.

Waar stoten we onze CO2 eigenlijk uit?
overzicht CO2 Nederland

In de elektriciteitscentrales, industrie en onze CV-ketels (gas en kolen) veroorzaken we 70% van onze CO2 uitstoot, in het verkeer (olie) 20%, daar moeten we dus gaan snijden. Categorie 1 is globaal verdeeld in 80% gas en 20% kolen.

Dus als Nederland ook maar in de buurt van haar 40% reductie wil komen moeten we elke jaar 2,75Mton minder gas verstoken en 0,7 Mton minder kolen gebruiken, en in het verkeer 0,9 Mton minder olie verbruiken. Een jaar het doel niet halen verdubbelt het volgende jaar de target.

Ga er maar aan staan meneer Kamp, we moeten een kleine 3 miljoen ton minder CO2 uitstoot veroorzaken uit aardgas (dat is 1,5 miljard kuub verbrand aardgas) , wat wilt u dan gaan boren naar schaliegas, laat zitten om alleen al dit doel te halen.

Hoe kunnen we deze doelen dan wel halen?

– industrie moet a.s.a.p. zijn warmte gaan opwekken met geothermische warmte

– nationale isolatiecampagne van epische omvang

– er zou bijna zoiets als een verbod op CV-ketels en boilers moeten komen : alleen maar mini-WK in combinatie met zonneboilers of warmtepompen, gekoppeld aan investeringen in wind op zee om de benodigde elektriciteit op te wekken

– harde targets voor auto-industrie. Het verbruik van de vloot als geheel moet met 2,7% per jaar dalen. Dus niet het gemiddeld verbruik van nieuwe auto’s, nee, van de hele vloot. Dat gaat gewoon nooit lukken met de kaasschaaf, en ik verklaar dan ook force majeur : reëel verbruik van meer dan 1 op 25 mag niet meer verkocht worden, vermogenslimiet van 100kW. Stop op import 2e-hands auto’s. Landelijke uniforme snelheidslimiet van 100 km/h, 90 km/h als targets niet gehaald worden. Als dit niet helpt : nationale CO2 pas, je kan alleen tanken als je CO2 punten aftikt, op is op (grensbewoners hebben mazzel). Dikke wortel voor vergroening : elektrische auto’s en plug-in hybrides mogen op alle snelwegen 130 km/h.

U ziet het beste lezer, als de minister en staatssecretaris echt menen wat ze zeggen dan komt er echt heel wat op ons af de komende jaren. Ik ben echter bang dat we alle noodzakelijke maatregelen weer wegpolderen en in 2030 zullen concluderen dat het toch weer niet gelukt is.

Troonrede van 2030 : “Omdat een zeespiegelstijging van 25 centimeter is opgetreden doordat de in 2014 gekochte zeespiegelstijgingcertificaten niet tot stabilisatie hebben geleid komt er een eenmalige noodheffing van 10.000 euro per gezin om de dijken te verhogen om te zorgen dat het Binnenhof niet onder water loopt”.

Update 16-09-2013
Henk Don, Authoriteit Consument en Markt, verbiedt het sluiten van oude kolencentrales omdat het milieueffect te beperkt is om de stijging van de energiekosten van, pak even een stoel, 60 euro in 6 jaar (10 euro per jaar) te verantwoorden. Echt ze zijn heeeeeeeeeeeeeelemaal hartstikke mesjogge in Den Haag. De regering zadelt mijn gezin op met een lastenverzwaring van 4900 euro NETTO PER JAAR, maar beschermt mij tegen een lastenverzwaring van 10 euro in ruil voor het weer verder naar achter schuiven van CO2 doelen. Ik word hier echt doodziek van. Als het nu nog niet zo klaar is als een klontje dat de fossiele industrie de dienst uitmaakt in Den Haag dan weet ik het ook niet meer, walgelijk.

Allons enfants de la Patrie!

20130926-203348.jpg

Update 28-09-2013
Urgenda heeft een zaak tegen de staat aangespannen, omdat de overheid zich niet commiteert aan de klimaatdoelen die internationaal gesteld zijn en waar de Nederlandse regering voor getekend heeft. ik ben mede-eiser geworden, jij ook?
20130928-121355.jpg

Word mede eiser in de zaak die Urgenda aanspant tegen de staat!


Reacties

4 reacties op “Hoe gaan we de CO2 uitstoot met 40% verlagen in 2030?”

  1. Wil Herman avatar
    Wil Herman

    Houses of Industrial HEMP could help combat Climate Change: Researchers of the university of Bath
    Buildings and other built infrastructures contribute to around 19% of the UK’s carbon footprint.
    40% of Australian waste is building waste.
    Homes now account for 27% of our family carbon footprint
    Buildings use 40% of total energy consumed. Cement production accounts for 5% of the worlds greenhouse gas emissions. HEMPCRETE stronger than steel/concrete.

    1 ha Industrial Hemp absorbeert +/- 5 ton CO2 uit atmosfeer.
    Bouwend Nederland zit op dood spoor. Hemp biedt mogelijkheid technologisch te vernieuwen én carbon footprint te verminderen. Zie Hemp Science Museum, Wroughton UK.

    1. Wil,

      Heerlijk om dit soort commentaar te krijgen. Ik begrijp dat “hemp” hennep is. Op mijn blog mag je dat gewoon hardop zeggen:-)
      Ik wist niet dat je het als betonwapening kan gebruiken, wow! Ga het gauw lezen,

      links:
      Hempcrete
      Hennep beton

      Lars

  2. Niet zo somber, Lars.
    In 2013 zal er ongeveer 65 miljard kuub aardgas gewonnen worden in Nederland.
    In 2030 zal dat (als alles meezit) nog maar 22 miljard kuub zijn: een reductie met 65%.
    http://cassandraclub.files.wordpress.com/2013/06/aardgasnl.jpg

    En waarschijnlijk zal de verkoop van benzine nog meer dan 65% zijn afgenomen.

    1. Hans,

      LOL, je hebt gelijk, dit probleem gaat helemaal voor zichzelf zorgen 🙂

      Wie steekt zijn vinger op om zijn 65%als eerste in te leveren?

      Lars

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *