De staat van het klimaat 2013

Op de vooravond van de eerste troonrede van o.k.h. Koning Willem Alexander wilde ik mijn privépodium even beklimmen voor míjn bespiegelingen over de staat, de staat van het klimaat wel te verstaan.

Landgenoten, 4 dagen geleden eindigde het arctische smeltseizoen 2013 met een omvang van 5 miljoen vierkante kilometer rest-ijs. Dit was 1,5 miljoen vierkante kilometer meer dan in 2012. Dit is echter geen reden voor blijdschap of genoegzaamheid:

20130916-223928.jpg
Er is namelijk ook dit jaar weer een miljoen vierkante kilometer meer gesmolten dan wat volgens langjarige klimaatmodellen verwacht mag worden. Hierdoor zijn grote delen van de Poolzeëen lange tijd aan zonlicht blootgesteld geweest waardoor het poolwater nu 5 graden warmer is dan normaal.

20130916-224137.jpg

Zoals we in februari en maart gezien hebben stopt de straalstroom met haar west naar oost voorstuwende werking, en ontstaat een noord-zuid / zuid-noord stroming waardoor we wekenlang met een noordenwind te maken hebben gehad. Dit zal door de toenemende hoeveelheid opgepotte warmte op de Noordpool steeds vaker voorkomen, daar de straalstroom alleen kan bestaan bij de gratie van een groot temperatuurverschil tussen pool en evenaar. Als gevolg hiervan kan ik op de eerste staat van het klimaat het verheugende nieuws brengen dat het Verenigd Koninkrijk voor het eerst in de geschreven geschiedenis getracteerd zal worden op een heuse tropische orkaan, Humberto, die in tegenstelling tot normale orkanen niet via de evenaar van Afrika naar het Caraïbisch gebied beweegt, maar vanuit de kraamkamer van orkanen een koers pal Noord verkoos.

20130916-224711.jpg

Aangezien de tekstschrijver van KWA niet zoveel op heeft met visie zal ik dat maar voor hem doen op deze plaats : STOP MET HET VERSTOKEN VAN FOSSIELE BRANDSTOFFEN EN ZORG DAT WE NOG BINNEN ONS LEVEN HET CO2 PERCENTAGE NAAR BENEDEN GAAN BRENGEN.

Dank u voor uw aandacht, ik wens u allen een gezond parlementair jaar toe!


Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *