Update #woningmarkt juli 2013

Het was weer smullen vandaag, met de cijfers van het kadaster. Ik heb mijn eigen spreadsheetje ook weer gevoerd om me te helpen chocola te maken van wat er nou echt aan de hand is. Eerst maar eens de “omvang van de vastgoedmarkt in euro per werkdag”:

20130817-003220.jpg

Dit is het aantal woningen x gemiddelde hypotheeksom gedeeld door het aantal werkbare dagen (ma-vr) in een maand. Let wel, deze grafieken zijn NIET inflatie gecorrigeerd, en een euro uit 2005 was heel wat meer waard dan eentje van nu. De makelaars zitten dus nog steeds op 1/3e van de omzet van 8 jaar geleden. Ik denk dat ze er inmiddels aan gewend zijn, te horen naar de euforie van vandaag. Niks bijzonders dus, een beetje het gemiddelde van het jaar, en juli iets beter dan juni. Zoals altijd. Nothing to see here, move on.

Dan het aantal hypotheken per woning:

20130817-003533.jpg
Dit blijft gestaag dalen, en dat is een goede zaak voor de nieuwe eigenaren : geen pruts hypotheken meer met nog een stukje aflossingsvrij, beleggen, duits, ijslands, met ontslagbeschermer en winstverdubbelaar, maar gewoon een anuïteiten hypotheek, in 30 jaar af te lossen. Goed zo, nog even en we zitten op 1 huis – 1 hypotheek. Niet leuk voor de adviesbranche, wel goed voor de burger!

Maandag de huizenprijzen, ik ben benieuwd!


Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *