Rulingvoorstel belastingdienst met particulieren. #koehandel

Ruling is een chique woord voor koehandel tussen de belastingdienst en multinationals. Het idee is dat multinationals zo gigantisch belangrijk zijn voor de economie, en hun belastingaangifte zo complex dat ze het op een akkoordje mogen gooien en een piesend van het lachen de deur uitlopen vanwege de deals die ze sluiten; enkele miljoenen belasting op een omzet van miljarden en een voortaan netto winst van 100-den miljoenen.

Kijk, voor de burger zou ruling ook wel lekker zijn, gewoon eens een goed gesprek bij de belastingambtenaar, ordners op schoot, zakjapanner op tafel, koffie met een koekje erbij. En weet je wat, het zou nog niet eens zo’n gek idee zijn, ik zal dat uitleggen.

Stel je hebt een hypotheek van 2 ton, waarvan de helft spaar, en de helft aflossingsvrij. Afgesloten in 2012, 5,5% – 30 jaar vast (omdat je het risico van plotseling stijgende rente over zo’n groot bedrag niet kan nemen). Je verdient goed en betaalt 52% over de top. Die spaarhypotheek zorgt voor zichzelf, maar die ton aflossingsvrij… Dat is waar het probleem in Nederland zit. Je gaat de komende 30 jaar, rekent u even mee, 30 x €5500 = 165.000 euro rente betalen, daarvan krijg je 52% dus €85.800 terug van de belastingdienst. Wat nou als je een deal zou kunnen sluiten: je zegt tegen de ambtenaar : “ik zie af van recht op rente teruggave over 100.000 als ik nu in 1x de helft krijg van de renteteruggaven die ik over 30 jaar zou krijgen, dus zeg €42.500. Ik leg daar eenzelfde bedrag bij en los daarmee de hypotheek voor een flink deel af, dus in totaal €85.000”. Dan blijft er van de hypotheek nog 15.000 over, die je herfinanciert tegen 3% variabel, dus €450 / per jaar, niet aftrekbaar. Met wat je gewend was aan rente te betalen kan je het restant in 7 jaar aflossen.

Wie wordt hier beter van?
– jij, want je bent over 7 jaar van je hypotheekschuld af (in ieder geval het Afl. Vrije deel)
– je spaargeld dat je er in steekt rendeert tegen virtueel 5,5% ipv de 1,5% nu
– de belastingdienst bespaart €42.500 die ze niet hoeven uit te keren
– het risico van de bank daalt drastisch, ze krijgen 85% van de uitstaande lening 30 jaar eerder terug dan gepland, dat moet goed zijn voor de balans
– de economie, omdat je over 7 jaar (en waarschijnlijk veel eerder) €2300 extra per jaar gaat uitgeven (het bedrag dat je vroeger aan rente betaalde)
– voor de huizenmarkt, want de onderwatergevallen verdwijnen als sneeuw voor de zon.

Cool hè, het enige minpuntje is dat het om ruling gaat, hè, koehandel met obscene voordelen voor een kleine groep, en er dus 100.000-den mensen de straat op gaan omdat de belastingdienst 10 duizenden euro’s gaat “schenken” aan mensen die het toch al erg goed hebben.

Verstandig om te doen, zelfs voor huurders die versneld af zijn van hun onvrijwillige bijdragen aan de HRA op Aflossingsvrije hypotheken, maar omdat het om burgers gaat en niet om machtige multinationals is het onhaalbaar.

Jammer

Ps. Het geld dat de overheid nodig heeft voor mijn deals haalt ze bij de multinationals weg, gewoon iets steviger belastingdeals met ze afsluiten, dat kan Dijsselbloem best.

20130825-140443.jpg

 

@LarsBoelen blogt op stormglas.wordpress.com


Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *