NOS vult komkommernieuwsrubriek met #schaliegas & #Avantium

Vanavond verblijdt de NOS mij met een artikel van (denk ik, het is niet ondertekend, maar de audiofragmenten zijn van hem) reporter Jeroen Schutijser.
De titel luidt “Hoge gasprijs schaadt industrie”.

Daar schrik je van! Want we willen niet dat de gasprijs de industrie schaadt, toch? Dus wat speelt er, en belangrijker, wat gaan we er aan doen? Er is geen bronvermelding in het stuk, maar Avantium wordt prominent genoemd, dus die zal wel flink hebben bijgedragen. Nooit van gehoord, Avantium. Toch maar eens Google’n :

20130718-213044.jpg

“Leading renewable Chemicals company”, dat klinkt goed, eens horen wat CEO Tom van Aken over het bouwen van zijn eerste nieuwe fabriek meldt:

“Door de lagere (schalie)gaskosten in de VS bespaart Avantium jaarlijks 20 mln op de energierekening (als ze hem daar zouden neerzetten ipv in NL, LB), legt Avantium-directeur Tom van Aken uit. ‘Volgende week ga ik met het ministerie in gesprek’, zegt Van Aken. ‘Ik zal ze dan zeggen: “Als jullie mij die € 20 mln geven, dan bouw ik met alle liefde die fabriek in Nederland. Maar daar zullen ze wel niet aan willen beginnen.”

Dus van duurzaam is geen sprake meer, alles is weer op korte termijnwinst gericht, en het feit dat gas nu even twee of drie jaar goedkoop is, is genoeg reden om een langetermijninvestering op te baseren.
Meneer van Aken is blijkbaar niet op de hoogte van de enorme investeringen die blijvend nodig zijn om schaliegas te kunnen winnen, en dat het er alle schijn van heeft dat de hype alweer gepiekt heeft. En als klap op de vuurpijl een gezellig stukje chantage.

Afijn, tot zover Avantium (Retardium lijkt me een betere naam).

Maar wat gaan we aan die hoge gasprijs doen? SCHALIEGAS!

De rest van het stuk van de NOS:
“Door schaliegasrevolutie is gas in de VS 4x zo goedkoop als bij ons”.
– ja, als je midden in Texas zit en je hebt geen gasleiding om je gas in te pompen, dan biedt je het tegen de laagste prijs aan. Op veel plaatsen wordt gas zelfs afgefakkeld. Als je midden in de woestijn je PET-flessenfabriek wilt neerzetten : DOEN!!
Waar haalt de BV Nederland trouwens het idee vandaan dat door een klein beetje schaliegas in het europese leidingnetwerk te pompen de prijs in de Botlek ineens met een factor 4 gaat dalen?

“Ook de Westlandse kassen lijden onder de hoge gasprijs”
– heb net de afgelopen 15 jaar tussen de kassen gewoond, en de kranten stonden er vol met geothermie, warmtepompen, warmteoverschot delen met bewoners etc. Ik kreeg helemaal niet de indruk dat ze daar en masse naar Houston willen verhuizen om daar hun komkommers en paprika’s te gaan produceren. Het is een zeer innovatieve bedrijfstak die volgens mij eerder vandaag dan morgen van het gas af wil. En de retourkosten van de VS naar NL maken de komkommers niet nog duurder dan ze nu al (niet) zijn? Geloof er niets van.

En dan sluit het stuk af met dat de Nederlandse regering geen invloed meer heeft op de gasprijs vanwegen mijn zojuist beschreven Europese Gasmarkt. Wat zit de industrie dan te zeuren over Schaliegas? Nee jongens en meisjes van de energieslurpende industrie, wen maar aan hoge gasprijzen en tel je zegeningen, jullie betalen een fractie van wat wij burgers aan belastingen op gas betalen. Ik zeg Innoveer je een weg uit de gasafhankelijkheid, kijk omhoog of naar beneden, warmte zat!

Was getekend,

Lars Boelen


Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *