Bank of International Transactions (BIT-coins)

20130408-221620.jpg
Ik speel nu een weekje met Bitcoins, tijd om mijn gedachten te ordenen.

Over de techniek achter Bitcoins is meer dan genoeg te vinden op het internet, daar ga ik hier niets aan toevoegen. Wel kan ik proberen om e.e.a. met wat metaforen behapbaar te maken.

Je kan Bitcoin zien als de nieuw opgerichte “Bank of International Transactions”. De bedenker (schijnt een Japanner te zien gezien zijn naam, maar hij heeft zich not niet bekend gemaakt) had een simpel idee : als je een bank opricht waarvan de rekeningen bij de gebruikers zelf op de computer staan hoef je ook geen bankbedrijf te hebben. Het bedrijf biedt maar 1 dienst : aandelen in het bedrijf gratis uitwisselen met andere aandeelhouders. De bank garandeert dat de aandelen niet kunnen verwateren, er komen maximaal 22 miljoen aandelen, waarvan er bij de start 1 op de markt was. Via het verlenen van encryptie/decryptiediensten kan je aandelen verdienen. Naarmate er meer aandelen uitgekeerd zijn worden de werkzaamheden die je moet verrichten om er 1 te verdienen steeds moeilijker. Omdat al dat rekenwerk stroom kost is een verdiende bitcoin waardevol voor die gebruiker, hij zal hem niet zomaar verkopen. Omdat de gevonden aandelen Bitcoin geld waard zijn ontstaat vanzelf een markt voor deze aandelen Bitcoin.

De aandelen in Bitcoin, ik zal ze verder Bitcoins noemen, koop je op Bitcoin beurzen, waarvan MT.Gox de bekendste is, maar als je snel met iDeal een Bitcoin wil kopen dan kan dat bijvoorbeeld op Bitonic.nl (je betaald een paar euro extra maar hebt hem wel gelijk, beschikbaarheid wisselt dagelijks).

Welke diensten levert Bitcoin die geld waard zijn?
– gratis internationaal geld overmaken binnen het Bitcoin-netwerk
– kostenloze rekening
– geen rente
– geen verwatering
– mogelijkheid eenvoudig diensten te betalen zonder creditcard
– je kan je Bitcoin opdelen in miniscule stukjes, bijvoorbeeld 0,001 Bitcoin ( is nu 15 €-cent) en auteurs/muziekanten geven voor hun creativiteit. Ik heb dat vaak, maar even 5€ of 10$ doneren doe je niet zo snel, maar een paar cent met een muisklik. De straatmuzikant van internet ontstaat.

Bedrijgingen voor Bitcoin
– banken zullen overheden bewegen om het girale geldstelsel te verdedigen, wat tot een verbod zou kunnen leiden.
– ik zie ook de mogelijkheid dat 1 of 2 superbanken in de VS hun verlies nemen en ALLE Bitcoins opkopen en vernietigen.

Je aandeel wordt opgeslagen op je eigen computer in de directory waar je de gratis Bitcoin-client opslaat. Het is heel belangrijk dat je voorzichtig omgaat met je Bitcoins. Ze worden opgeslagen in een bestandje dat “wallet.dat” heet. Je kan dat zien als je bankrekening. Het grappige is dat je rekeningnummer (“het adres”) dat je gebruikt voor elke transactie kan wijzigen. Aan te bevelen om je privacy te verhogen.

Mijn idee van een veilige Bitcoin omgeving:
– een virtuele PC (gemaakt van een linux .iso)
– uitsluitend gebruiken voor je Bitcoin transacties.
– wallet.dat beveilgen met een password
– dagelijkese backup van je wallet.dat buiten je PC op een ge-encrypte usb-key (truecrypt)
– het advies om TOR te gebruiken om je anonimiteit te verhogen is lastig, veel brokers weigeren je toe te laten omdat het IP-adres waar je vandaan komt om de haverklap van een bekende virusverspreider te komen.

De toekomst van Bitcoin


Reacties

Eén reactie op “Bank of International Transactions (BIT-coins)”

  1. […] Wow, we zitten op 900, dat had ik echt niet verwacht! Ik verdiende dit jaar wel 100€ met een Bitcoin rally, mijn eerste en enige beleggingsresultaten ooit, wow, dat was spannend, maar ik blijf lekker op […]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *