Vooruitblik 2013

(op 31-12-2012 gepubliceerd op “Verhuizen van de Randstad naar Limburg”)

Een beetje blogger heeft een toekomstvoorspelling. Hier mijn 1e versie. Leuk om over een jaartje terug te kijken op mijn kwaliteiten als glazenbolstaarder.

In 2013 denk ik dat er op de volgende gebieden ons het volgende staat te wachten

Qua ECONOMIE
– sluit de AEX op 300 (slotstand 2012-342). Vooral omdat de Financials zwaar onder druk staan vanwege vastgoedportefeuilles
– sluit goud op €1500/ounce, als hedge tegen voortdurend zwaar financieel weer
– blijkt ons pensioenpotje nog kleiner dan we dit jaar ontdekten omdat….
– blijkt dat er minstens 1 Nederlandse systeembank zo zwaar onder water te staan dat hij door de staat overgenomen moet worden, een schokgolf gaat door de vastgoedportefeuilles, waarbij kantoren eindelijk een vergelijkbare afwaardering te verduren krijgen als de woningmarkt in 2011 en 2012.
– Op Funda zullen de eerste huizen verschijnen T.E.A.B.

Qua KLIMAAT
– is er een heel groot OEPS-moment voor de klimaatkritici als we plotseling geen Noordpool meer blijken te bezitten
– blijkt de zeespiegel ietsiepietsie sneller te stijgen dan eerder gedacht
– en passant blijkt dat de buffercapaceit van het zeewater opgebruikt is en de verzuring versneld in te zetten met onverwachtte gevolgen voor de primaire voedselketen
– een “abnormale” droogte vernietigt de Amerikaanse maisoogst waardoor er een OEPS-momentje komt voor de biobrandstofmaffia: wat doe je met je voertuigvloot bij een misoogst, jaartje niet rijden?

Qua POLITIEK
De zegeningen die compromisloze politiek ons brengen gaan zich uitbetalen:
– voor de goedverdieners (2 a 3 x modaal) wordt het goedkoper om zaken als kinderopvang en ouderenzorg zelf te regelen en ze zullen afhaken bij de staatgesubsidieerde instellingen waardoor de solidariteit in de hele samenleving af dreigt te brokkelen. De middenklasse keert zich af van de overheid omdat er zogenaamde solidariteit wordt geeist van iedereen die meer verdient dan het sociaal minimum, maar dit niet wordt doorgetrokken tot in de allerhoogste inkomens.

De regelingen voor “schonere auto’s” hebben hun beste tijd gehad, de doelen zijn bereikt, het geld is op. Alleen voor puur elektrisch rijden blijft een potje. De goede hybrides (waar een businesscase ontstaat doordat ze ECHT geld besparen t.o.v. een gewone benzine auto) blijven over.

Qua WETENSCHAP en TECHNIEK
De moordende concurrentie op de tabletmarkt zal leiden tot dusdanig goede en veelzijdige apparaten dat de PC irrelevant zal worden. Er zullen weken voorbijgaan dat de PC niet meer aan gaat en tegen het einde van het jaar vraag je je af wat je ook alweer met dan ding moest. Ondertussen bent u zo gewend geraakt aan clouddiensten, dat u bereid bent te gaan betalen voor extra opslag.
Ik verwacht grote doorbraken op elektrisch-rijden gebied, de accu’s worden zo snel veel beter dat er voor 2014 en 2015 echt bruikbare forensenauto’s aangeboden gaan worden.

Qua ENERGIE
De schaliegashype komt krakend tot stilstand als duidelijk wordt dat het fantasie-energie was die alleen maar gewonnen kon worden omdat het gratis QE-geld tegen de plinten klotste en ERGENS in geïnvesteerd moest worden. Door afnemende vraag door crisis blijven vraag en aanbod wel in evenwicht (olieprijzen van rond de 100$).

Verder nog prive tips : Ik wacht nog met kopen zonne-energie-panelen omdat er binnen een paar jaar panelen met zeer hoge opbrengst komen (2x zo hoog als nu gangbaar) en ik met andere investeringen nog goedkoper energie kan besparen dan met PV investeringen.

Het is 23:00 en ik ga de bubbels opentrekken, de beste wensen!!!!!!


Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *