Voorstel voor de BSN-Bank

Met de nationalisering van alweer een systeembank wordt het tijd voor grondige maatregelen. Ik stel voor het betalingssysteem in Nederland als volgt aan te passen.

De staat bouwt de SNS om naar de BSN Bank, de Burger Service Nummer bank. Iedere inwoner van Nederland ouder dan 15 krijgt zijn Berger Service Nummer als onvervreemdbaar bankrekeningnummer. Hij kost niets, rood staan op deze rekening kan niet. Er is geen bankpas of PIN-faciliteit. Online bankieren middels BSN is zeer beperkt (zie hieronder).

Deze bank is verantwoordelijk voor maar 1 ding : systeembetalingen. Dat zijn al die betalingen die nooit onderbroken mogen worden door faillissement van een bankbedrijf. Alle systeembedrijven zijn verplicht om betalingen en inningen van deze rekening te doen.

Periodieke Inkomsten

* Salaris (wordt verplicht naar deze rekening gestuurd door bedrijven, BSN hebben ze al)

* Uitkeringen, Toelages, Belastingteruggaves etc

Periodieke Betalingen aan systeemkritische bedrijven zoals :

* Energie en waterbedrijven

* Belastingen van gemeentes, waterschappen en zo (die moeten aanslagen standaard in maandelijkse termijnen gaan innen)

* Woonlasten (huur en hypotheek)

* Ziektekosten premies

(maar niet : andere leningen van banken, postorderbedrijven, telefoon abonnementen en zo voort en zo voort)

Om ermee te oefenen krijgt elke burger 100 euro tegoed op zijn rekening. Gewenning aan de nieuwe bank zal daardoor lekker vlot verlopen denk ik, en we geven de economie een lekkere eenmalige boost.

Maandelijkse betalingen (salaris / uitkeringen) worden “gemerkt” aangeboden. De bank biedt 1 service : een maandelijkse automatische overboeking naar aanleiding van zo’n markering naar een rekening bij een private bank waar je met je geld kan doen wat je wilt. De overboeking is gelijk aan (alle inkomsten – alle systeembetalingen). De overboeking vindt enkele minuten plaats nadat het geld anders op de privérekening zou landen. Daarnaast kan je er onbeperkt extra geld naar overmaken, als je tijdelijk een veilige haven zoekt voor je geld als je eigen bank rare dingen doet.

De BSN-bank moet dus op salarisdagen voor ongeveer 15 miljoen klanten transacties doen, dat zijn er ongeveer 200 per seconde binnenkomend, en 200 per seconde uitgaand. Een eitje voor moderne banken computersystemen.

Kijk, dan slaan we een heleboel vliegen in 1 klap

* banken kunnen eindelijk failliet, en de risico’s kunnen daar worden neergelegd waar ze horen, bij private partijen.

* doordat banken failliet kunnen, gaan ze voorzichtiger om met risico’s en zullen ze meer hun best doen voor hun klanten (lees hogere spaarrentes, lagere hypotheekrentes)

* betalingsverkeer van primaire processen is nu echt gegarandeerd

* betalingsrisico’s voor systeembedrijven worden lager, waardoor er meer concurrentie komt vwb hypotheekrente omdat banken weten dat ze als eerste betaald krijgen uit de vaste inkomsten van een klant.

* ook betalingen tussen systeembedrijven zijn gegarandeerd (in het kielzog van de BSN Bank richt ik namelijk ook de KvK bank op, op basis van hun KvK nummer zijn bedrijven verplicht onderlinge betalingen af te handelen)

We krijgen dus een heel robuuste basis onder het Nederlandse betalingsverkeer, iets wat de overheid al veel eerder als primaire taak op zich had moeten nemen.

En wordt de salarisrekening dan niet genationaliseerd vraagt U? Tja, ik stel inderdaad voor om de belangrijkste (systeemgerelateerde) rekeningen geforceerd te laten betalen. Dat lijkt me een klein offer, die kosten moest u toch al betalen. En als we ermee verlost zijn van speculerende banken, dan mag dat wat mij betreft best een beetje pijn doen. En voor heel veel mensen zal het bovendien een zegen zijn om elke maand een bedrag op hun privérekening te krijgen dat ze naar eigen goeddunken kunnen uitgeven zonder dat ze het risico lopen ooit nog uit hun huis gezet te worden of van het gas afgesloten te worden.

In mijn volgende blog hervorm ik wel even de zorg 🙂


Reacties

Eén reactie op “Voorstel voor de BSN-Bank”

  1. […] heb wat met bankrekeningnummers. Mijn voorstel om de SNS bank om te toveren naar de BSN bank is helaas maar mondjesmaat opgepakt door de main steam media (of eerlijker is eigenlijk NIET) maar […]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *