De toekomst van zonne-energie

Nu zonnestroom goedkoper is dan kolenstroom zie ik links en rechts om mij heen de zuiddaken vollopen met met zonnepanelen. Veel mensen zullen nog subsidie hebben, maar zelfs zonder subsidie kan het tegenwoordig goed uit, helemaal als je het met eigen spaargeld betaalt, gezien de historisch lage spaarrentes en boetes op het hebben van liquide geld (VRH).

De hoeveelheid zonnestroom zal dus wel even flink blijven toenemen. Ik denk dat er over een tijdje (voor 2020) overdag zoveel zonnestroom wordt aangeboden dat de grijze stroomproducenten hun gas- en kolencentrales niet meer rendabel kunnen exploiteren, en hun lobbykracht samen met de netbeheerders in zullen gaan zetten tegen deze “gratis stroom”. En het adagium “gratis is waardeloos” is maar al te waar. Welke lobby kunnen PV bezitters daar tegen in stelling brengen? En welk oplossing hebben PV-bruteerders voor maanden als deze januari en februari, wekenlang diepdonkergrijs, en koud? Dan zal toch iemand de netspanning op 230 Volt moeten houden.

Ik denk dat de “slimme meters” ingezet zullen gaan worden om het mogelijk te maken boetes op te leggen als mensen stroom proberen te dumpen als het net vol zit.

Ik denk dat je binnen 10 jaar een manier zult moeten zoeken om de dagstroom die je niet gebruikt zelf op te slaan om boetes te voorkomen.

Ideetjes:
– neem een elektrische auto, vooral als je kans ziet hem overdag thuis op te laden (evt. met een extra accu zodat je de dagstroom er in kunt op kunt slaan en ’s nachts over kan tanken)
– neem een lucht-water warmtepomp met een flinke boiler (3 dagen voorraad) waar je je bad en douchewater mee klaarmaakt als de zon schijnt
– (een grondwater warmtepomp heeft ook het nadeel dat je de meeste stroom nodig hebt als het koud is)
– zet een paar tractie-accus op zolder bij de omvormers waar de gelijkstroom eerst in opslaat en pas teruglevert als de zon onder is.

Vooral die laatse gaat denk ik wel een vlucht nemen, het heeft nog als bijkomend voordeel dat je de hoofdschakelaar van je woning uit kan zetten en tijdens blackouts ( die zullen door toenemde privatisering van overheidsdiensten gewoner gaan worden dan ons lief is) off-grid door kan draaien.

En zal ik nog eens een gedurfdere stelling doen?
Als je nou geld over hebt voor zonnepanelen en je die zonnepanelen nou eens NIET op je dak legt, maar in plaats daarvan alleen in die accuset met inverter investeert? Dan kan je overdag over een paar jaar gratis stroom afnemen van de buren die anders een boete moeten betalen (“nog wat gratis stroom hebben buurman?”), en ’s nachts ga jij lekker eerst van de gratis stroom van de buren genieten en wat je over hebt tegen toptarief leveren aan het energiebedrijf die het als echte groene stroom kan verkopen. Duurzaam en voordelig! En je hoeft niet je dak te verpesten.

Voor de goede orde, het geld brandt me in de zakken om morgen m’n dak vol te leggen!
Maar ik heb ernstig behoefte aan commentaar op mijn gedachtegang, feel free!


Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *