Voorspelling voor 2015, het jaar van de NiMh plugin

Deze blogpost gaat NIET over hoe General Motors en Chevron in 2001 het Panasonic onmogelijk maakten om Nikkel Metaalhydride (NiMh)-accus voor plug-in/elektrische auto’s te ontwikkelen en verkopen. Mensen zouden maar denken dat ik geloof dat “Big Oil” een potentieel zeer succesvolle benzinevervanger de kop in wilde drukken. Nee, ik ga ervan uit dat het een ongelukkige samenloop van omstandigheden was dat de technologie in 2000 voor 15 jaar van de markt verwijderd werd toen GM cruciale patenten opkocht en volkomen te goeder trouw bij Chevron stalde.

20121105-235636.jpg

Deze post gaat dus over 2015, het jaar waarin Toyota, en andere fabrikanten natuurlijk, vrijelijk, zonder juridische beperkingen, de grote variant van de zeer succesvolle Prius-accu mogen gaan maken/gebruiken omdat de patenten op die technologie dan eindelijk verlopen zijn. Toyota had de eerste generatie Prius al met een stekker uit willen rusten (iets wat triviaal makkelijk had gekund), maar dit mocht niet vanwege de patentrechten, en nu kunnen ze los. Ik verwacht dat de gewone Prius vanaf 2015 standaard met laadmogelijkheid geleverd gaat worden, dat gaat al elke dag 2 elektrische kilometers opleveren (de vuilste, waarin je met een koude motor voor het stoplicht staat te wachten tot je de snelweg op mag), dus de Prius wordt daarmee nóg schoner.

Waarom is het verlopen van het patent dan zo belangrijk? Wel, de NiMh accu’s zijn zeer degelijke batterijen, die veel goedkoper dan lithium-batterijen in auto’s toegepast kunnen worden zonder dure koelmechanismes en dergelijke. Een Chevrolet Volt kost bijvoorbeeld 43.000 euro, en een Checrolet Cruze, wat dezelfde auto is minus de accu en wat Bling, 21.000 euro. Bovendien is nikkel in tegenstelling tot lithium een erg veel voorkomend metaal dat ook nog eens heel goed te recyclen is, en al helemaal in de hoeveelheden die in een EV-accu zitten. De accu’s van moderne EV’s zijn gemaakt van 100 tot 1000-den laptop accu’s. De uitdaging om dat geheel zich als een super batterij te laten gedragen zijn niet gering (de Tesla accu’s zijn trouwens van het type Lithium Nikkel, best of both worlds? 🙂


NiMh accu’s hebben bewezen erg betrouwbaar te zijn. Dit wordt onderschreven door de Toyota RAV4ev berijders die al sinds 2002 met hun eerste setje batterijen doen en inmiddels ruim over de 150.00 kilometer zitten. Deze SUV’s hebben als enige onderhoud elk jaar nieuwe ruitenwissers nodig. En ze reden 10 jaar geleden al 150 kilomter op 1 lading! Hiermee is bewezen dat die generatie accu’s al goed tegen diepontladen kon, iets wat de gloednieuwe lithiumaccu’s nog maar moeten bewijzen. Stel je voor dat de afgelopen 10 jaar onderzoeksgroepen zich op de NiMh accu voor autogebruik hadden mogen storten, dan was 300 kilometer op 1 lading beslist al lang gerealiseerd.

Ik schat in dat er nu al Chinese automakers bezig zijn die accu’s na te maken, zodat ze in 2015 zo de markt op kunnen. Dan zal blijken dat elektrische auto’s eigenlijk helemaal niet zo duur hoeven zijn, en dat “Big Oil” zich alsnog zorgen moet gaan maken.

Zou er in Nederland nog ergens een topsectorenonderzoekspotje (3x woordwaarde) zijn om ook in dit gat te springen en de auto-industrie een flinke boost te geven? In Nederland is er immers potentieel een gigantische EV-markt omdat bijna iedereen elke dag 35 kilometer in de file staat om op het werk te komen, het type traject waar de EV schittert.

PS 1 : Alvast voor de “elektriciteit wordt van steenkool gemaakt dus EV’s zijn ook vies”-groep : NIETES, wij gaan in Nederlandse auto-accu’s het overschot aan Duitse windenergie opslaan, elektriciteit die we waarschijnlijk zo goed als gratis van ze gaan krijgen!

PS 2 : Waarom GM zelf de NiMh-accu niet gebruikt terwijl ze wel de patenten bezitten? Dat weet ik niet, 2015 zal het uitwijzen.

(eerder gepubliceerd op “Verhuizen van de Randstad naar Limburg”)


Reacties

2 reacties op “Voorspelling voor 2015, het jaar van de NiMh plugin”

  1. […] temperatuur gerelateerd, wat doet vermoeden dat het te maken heeft met het warmhouden van de accu. Lithiumaccu’s als in de Tesla moeten namelijk op bedrijfstemperatuur zijn om goed te werken. De gedachte dat de boordcomouters […]

  2. […] temperatuur gerelateerd, wat doet vermoeden dat het te maken heeft met het warmhouden van de accu. Lithiumaccu’s als in de Tesla moeten namelijk op bedrijfstemperatuur zijn om goed te werken. De gedachte dat de boordcomouters […]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *