Schaliegas is niet gelijk aan Slochteren 2.0

Wat veel mensen niet weten is dat Nederland heel verstandig is omgesprongen met de gasbel in Slochteren. Nederland is het gelukt om de snoeppot van de fossiele brandstoffen niet in een keer leeg te eten, maar om elke keer een snoepje te pakken en daarna de pot weer dicht te doen.

Hieronder hoe de Britten met hun gasvondst zijn omgegaan, pompen wat je kan, en er dan op een dag achter komen dat het feestje over is waarna de productie instort.

20130210-211131.jpg

En hoe Nederland dat gedaan heeft. We hebben letterlijk een kraan op Slochteren gezet en de ballon gecontroleerd (met verwachte bevingen en al) leeg laten lopen:

20130210-211300.jpg

We mogen echt trots op onszelf zijn, geen land ter wereld dat zo verstandig is omgegaan met zijn natuurlijke rijkdommen.

En schaliegas dan, dat gaat ons toch 100 jaar gratis aardgas opleveren? Hier een grafiek van de productiecurve van de beste “gasvelden” in Amerika:

20130210-211946.jpg

Let op de tijdschaal : dit zijn maanden, geen jaren!

En de productiemethoden dan, die worden toch steeds beter? Ja, dat worden ze, maar we veranderen daardoor van koffieverslaafden in crack-junks:

20130210-212143.jpg

Als we met z’n allen besluiten over te stappen op schaliegas moeten we ons goed realiseren dat een klein economisch dipje (even een jaartje niet naar gas boren) kan leiden tot een halvering van de gasproductie. Zijn we daar als samenleving klaar voor, of kiezen we er voor om toch maar die grote gele kernfusiereactor (noem haar zon), die elke dag voor niks 1000-den keren meer energie naar ons zendt dan we kunnen opmaken, te gaan gebruiken.


Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *